Dit gaot d’r in;
1 prei
1 knolselderie
4 appels
wat takkies vasse tijm
wat takkies vasse salie
11/2 ltr gruuntebouillon
1 blik botterbonen
peper en zoolt
Een haandvol haezelneuten
Zo maeken we et
Verhit een scheut olijfeulie in een grote panne.
Doe d’r 1 prei in (wassen en in dunne ringen sneden).
Smoor de prei 10 menuten op halfhoog vuur tot hi’j zaacht en zute is.
Doe d’r 1 knolselderie (wassen, scheld en grofhakt), 4 appels (zonder klokhuus en grofghakt) en de blatties van een peer takkies vasse tijm bi’j.
Bak dit 3 menuten mit. Giet d’r dan 1,5 liter gruuntebouillon over en voeg ok 1 blik botterbonen toe (400 gram, uitlekt) en laot de soep een half uurtien zaachies koken.
Neem de panne van et vuur en pureer de soep mit een staefmixer. Breng op smaek mit zoolt en peper.
Rooster in een dreuge koekepanne een haandvol haezelneuten tot ze gooldbruun binnen. Schep ze uut de panne en et ze even an de kaant.
Verhit 100 gram borter in de panne en bak hierin de blatties van inkele takkies vasse salie tot ze krokant binnen en de botter lochtig bruun kleurt.
Schep de soep in diepe bodden en garneer mtt de bruunde botter. Bestri’j mit de haezelneuten en leg in elke komme 2 á 3 blatties salie.