Werkgroep Friese Waterlinie presenteert activiteitenprogramma 2022-2023 Herdenking Rampjaar/Friese Waterlinie

In 2022 is het 350 jaar geleden dat Nederland in oorlog geraakte met Frankrijk, Engeland en de bisschoppen van Münster en van Keulen tegelijkertijd. Het bleken gruwelijke Rampjaren. De parallellen met Europa van 2022, waar een oorlog opnieuw de kop opsteekt en vrijheid en democratie worden aangevallen, zijn legio. Het Rampjaar 1672-1673 wordt landelijk herdacht en beleefd met festiviteiten, living history, optochten, fietsroutes. Zie www.rampjaarherdenking.nl

Lodewijk XIV, de Franse Zonnekoning, was de machtige vijand en richtte zich op West-Nederland. Vooral de bisschop van Münster, alias Bommen Berend, nam ons Noorden onder handen. Grote delen van Nederland werden in korte tijd onder de voet gelopen door een ongekende troepenmacht. Daarbij moesten mens en dier het ontgelden: er werd geplunderd, leeggeroofd en verbrand. ‘Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land leek reddeloos’. De jonge Stadhouder Willem III voerde landelijk de troepen aan. In Friesland was Hans Willem van Aylva, ‘De Ontzaglijke’, 1672-1673 de gedreven aanvoerder, met Johan Maurits van Nassau Siegen 1673 als opperbevelhebber en Albertine Agnes als invloedrijk Oranje-lid in Friesland.

De beste verdediging & vriend van Nederland, in het Westen evenals in het Noorden, bleek water. Land werd onder water gezet en hevige regens van 1672 en 1673 hielpen flink mee. In de zomer van 1672 belegerde Bommen Berend Groningen Stad 6 weken lang. Gedemoraliseerd droop hij af. Eind augustus 1673 viel hij in een laatste poging de Friese Waterlinie aan op 3 plaatsen in de Stellingwerven tegelijkertijd. Die aanval mislukte nog op het nippertje, dankzij volharding, het water, storm en modder. Bommen Berend trok zich terug naar Münster.

Het volledige programma is te downloaden op de site www.friesewaterlinie.nl. Daar wordt ook aangegeven hoe belangstellenden kunnen deelnemen aan diverse activiteiten.

Flyer-programma-2022-Middel

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.