VHW houdt jaarvergadering en lezing over Maatschappij van Weldadigheid

De Vereniging Historie Weststellingwerf (VHW) hield woensdagavond in Zalencentrum De Rank in Wolvega haar jaarvergadering en een lezing over Werelderfgoed De Maatschappij van Weldadigheid in vergelijken perspectief.

Jaarvergadering

Voorzitter Jan Zwolle was blij dat VHW weer een bijeenkomst kon organiseren. De huishoudelijke vergadering verliep vlot.  Fokke Schaper uit Wolvega werd in het bestuur gekozen, hij liep al een tijdje stage. Voorzitter Jan Zwolle en Wolter Nijholt werden in het bestuur herkozen. Wel is VHW nog op zoek naar een paar bestuursleden.

Lezing over Maatschappij van Weldadigheid

Michiel Gerding, provinciaal historicus van Drenthe hield een boeiende inleiding over het Werelderfgoed Stichting Maatschappij van Weldadigheid in vergelijkend perspectief. In deze lezing werd een vergelijking gemaakt tussen de Maatschappij van Weldadigheid als werelderfgoed en soortgelijke initiatieven in Europa. Naast Frederiksoord behoort ook Veenhuizen tot dit Werelderfgoed van Unesco. Na de uitgebreide voorbereiding is ook nog de Maatschappij van Weldadigheid in België toegevoegd. Dit alles vond zijn oorsprong van de initiatieven van Generaal Johannes van en Bosch (1780-1844)die in opdracht van de Koning in 1818 de armoede te bestrijden in Nederland en België. Inleider Michiel Gerding stond aan de wieg om de stichting op de werelderfgoedlijst te krijgen.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.