Verhalen in museum ’t Kiekhuus

Op de Verhalenavond op vrijdagavond ontmoette heel Friesland elkaar om te luisteren naar verhalen. Zo ook in museum ’t Kiekhuus in Wolvega. Thema van dit jaar is ‘De Ommekear’. Iedereen heeft wel een ommekeer beleefd. Het is mooi om daarover te vertellen en het is zo fijn om daar met elkaar naar te luisteren en het verhaal zo te delen.

Geleidelijke ommekeer
“We beleven met zijn allen een geleidelijke ommekeer namelijk klimaatverandering. Temperaturen van meer dan 35 graden in de zomer zijn in Nederland geen zeldzaamheid meer. Streng vriezen doet het alleen in de diepvries. De laatste Elfstedentocht was alweer 25 jaar geleden”.

De Sterrit
We herinneren ons allemaal de ouderwetse winters, de winters met veel sneeuw en ijs. De tijd van schaatstochten, zoals De Sterrit naar Wolvega, misschien heb je hem zelf nog wel gereden. De laatste Sterrit was ook in 1997, 25 jaar geleden. Zullen we dat ooit nog weer meemaken, komt er nog een ommekeer?
Theo Koning kwam in ’t Kiekhuus vertellen over zijn grote passie de Sterrit. ‘Et is zok mooi wark jong’, zegt hij. Dat kan ook niet anders, als je 50 jaar vrijwilliger van de IJswegen Centrale Weststellingwerf bent, de organisator van de Sterrit, waarvan alweer heel veel jaren als voorzitter. Op deze avond werd er ook een film van de Sterrit, gehouden op 9 januari 1941, getoond en zijn er allerlei attributen, zoals de medailles van alle edities van deze schaatstocht te zien.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.