Tjonger Skotsploech trad op voor leden 55+ Soos Steggerda

In het gebouw ‘t Anker in Steggerda trad woensdagmiddag de Folkloristische Dans- en Showgroep Tjonger Skotsploech uit Oudehorne op voor de leden van de 55+ Soos Steggerda.  De accordeonist gaf uitleg van hun kostuums die door het hele jaar worden gedragen omstreeks 1850.  De kostuums van de herenboer, maar ook de dienstmeid showde haar kleding. En de Baron en de Barones van King Thoe Slooten showde haar kleding. De jurk was van geborduurde zijde. Maar ook haar mantel was geborduurd. Alles wat de barones aan had, was in het zwart.  De leden werden verblijd met dansen zoals de polka, veleta en de molendans, met als afsluiting het Friese volkslied.

De Tjonger Skotsploech is opgericht in 1974 in Oldeholtwolde. Dit dorp ligt ten zuiden van het riviertje de Tjonger. Daaraan heeft de dans- en showgroep haar naam ontleend. Tien jaar later verplaatste de skotsploech haar standplaats van de gemeente Weststellingwerf naar de gemeente Heerenveen. Bij binnen- en buitenlandse folkloristen is de naam Heerenveen beter bekend dan Oldeholtwolde, vandaar. Met name de Scandinavische dansgroepen kennen Heerenveen vanwege het ijsstadion Thialf.

De Bejaardensoos, de huidige 55+ Soos is opgericht in Steggerda op 29 januari 1966. Het was een gezamenlijk initiatief van het Groene Kruis, de christelijk en Katholieke plattelandsvrouwen, en de beide Kerkgenootschappen (NH-kerk en RK-Kerk). Uit elke geleding werd een bestuurslid gekozen en tot 1994 was het regel, dat een aftredend bestuurslid werd vervangen door een lid uit dezelfde vereniging of kerk. Het organiseren van gezellige middagen, soms met een spreker, dia’s muziek, met een hapje en een drankje en regelmatig komen de lottoballetjes tevoorschijn. Soms staan er uitjes op het programma en in december een kerstmiddag met een kerstbuffet.  Kom gerust een langs op de derde woensdag van de maand om 14.00 uur in ’t Anker in Steggerda.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.