Stellingwerfse agrariërs in actie

Oosterwolde/Wolvega – Het ondoordachte voorstel van D66 Kamerlid Tjeerd de Groot om de veestapel in Nederland maar te halveren om uit de stikstofimpasse te komen, was de druppel die bij veel boeren de emmer deed overlopen. Boeren en tuinders geven aan het zat te zijn steeds maar weer neergezet te worden als een ‘probleem’ waar een ‘oplossing’ voor moet komen. Er is veel boosheid, zorg en emotie waar dinsdag in Den-Haag uiting aan wordt gegeven tijdens een grote boerendemonstratie op het Malieveld, zegt Anne-Marie van der Geest, bestuurslid van LTO Weststellingwerf. Ook Stellingwerfse agrarische ondernemers komen in actie.

De landbouw in Nederland heeft sinds 1990 de uitstoot van ammoniak al met 65% gereduceerd. Wereldwijd staat zij bekend om haar duurzaamheid en innovatiekracht. Er is volop maatschappelijke waardering voor ambities, broeikasreducties tot kringlooplandbouw. Maar té vaak blijkt dit niet in het politieke debat. Met de protestactie wordt de politiek opgeroepen naast de boeren te gaan staan in plaats van te polariseren.

Met de actie #trotsopdeboer wordt aandacht gevraagd voor het feit dat boeren en tuinders niet alleen producent zijn van veilig en vers voedsel, maar ook leverancier van groene energie, van natuurbeheer, van leefbaarheid, van biodiversiteit, van recreatie en beleving. LTO Weststellingwerf haakt hier op in door spandoeken met de tekst ‘Boeren blijven broodnodig’ te plaatsen op zes strategische plaatsen in de gemeente. Zij wil hiermee laten zien dat LTO trots is op de boeren. De ondernemersvereniging in Wolvega steunt de agrarische ondernemers door hun boodschap te laten zien op de digitale reclameborden rondom Wolvega.

Het LTO bestuur heeft een brandbrief gestuurd aan het College van B&W en de raadsfracties. Hierin wordt een beroep gedaan op de politiek om invloed uit te oefenen op provinciale- en landelijke collega’s om naast de boeren te gaan staan, leiderschap te tonen en een betrouwbare partner te zijn voor de sector.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.