Stellingenpad wordt 24 april 13.00 uur geopend (Boerestreek Appelscha)

Beste mensen,

Zoals een aantal van jullie al weten, is het nu bijna zover! De wandelgids Stellingenpad is bij de drukker en het eerste exemplaar zal gepresenteerd worden op zondagmiddag 24 april om 13.00 uur op de Boerestreek in Appelscha.

Jullie zijn van harte welkom om dan de opening van het Stellingenpad mee te maken.

Dit nieuwe regionale wandelpad telt in totaal ruim 260 km en beslaat maar liefst 15 etappes.

Stichting Vrijstaat de Stellingen heeft in samenwerking met het Nivon en ondersteund door vele vrijwilligers, ondernemers, gemeenten en organisaties de afgelopen tijd dit pad gerealiseerd. Als Engelse titel krijgt het pad de naam Griffin Fairy Trail.

Deze nieuwe lange afstand wandelroute gaat wandelaars naar dit best bewaarde geheim van Noord-Nederland trekken. Het laat de bijzondere natuur zien, vertelt de historie van de omgeving en de zeer diverse landschappen. Twee Nationale Parken, het Drents-Friese Wold en de Weerribben-Wieden, worden gelinkt aan de Maatschappij van Weldadigheid en aan de overgebleven schansen van de Friese Waterlinie.

Wie door het kleinschalige afwisselende landschap van de Stellingwerven en omgeving reist, krijgt onherroepelijk de behoefte om de omgeving te voet te verkennen. De bossen, uitgestrekte heidevelden en duinlandschappen, de meertjes, riviertjes en moeras- en rietlanden lokken de wandelaars regelmatig de natuur in. Veel is in dit gebied bewaard gebleven aan diversiteit van flora en fauna, mooie dorpsgezichten en… stilte. Bakens uit een ver verleden, zoals de schansen, en de unieke geschiedenis maken het gebied interessant om uitgebreid te verkennen. 

Omdat er nog geen aaneengesloten rondgaande lange- afstandswandeling bestond door de Stellingwerven en ruime omgeving, en omdat er van de geschiedenis van dit gebied nog maar weinig bekend is, was dit de aanleiding voor initiatiefneemster Marian Nesse om het Stellingenpad te creëren. Het pad loopt vrijwel geheel door het taalgebied en de bijzondere eigen geschiedenis van de Stellingwerven.

De hele route is via bestaande knooppunten van wandelnetwerken eenvoudig te volgen. In de gids staan de routebeschrijvingen, gedetailleerde routekaarten en informatie over het gebied. Ook staan daarin honderden foto’s en speciale kijkpunten langs het pad. Per etappe worden geschiedenis en landschap door etappe-elfjes beschreven in streekverhalen. Bovendien is er binnenkort een GPX te downloaden vanaf de website van het Nivon en van Stichting Vrijstaat de Stellingen. 

Het Stellingenpad zal in Appelscha feestelijk geopend worden met het volgende programma:

12.30 uur Muziek

13.00 uur  Opening en herdenking Marian Nesse. Marian is helaas enkele maanden voor de opening van dit pad overleden

13.45 uur Overhandiging 1e exemplaar wandelgids door de griffioen, het fabeldier in het Wapen van de Stellingwerven

Dankwoord aan allen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het wandelpad 

en uitvoering van een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt Stellingenpadlied

14.30 uur  Start rondwandeling van 5 km over een deel van de 1e etappe van het pad met langs het pad muziek, dans en spektakel

16.00 uur Afsluiting met een hapje en een drankje

Voor meer informatie zie: www.vrijstaatdestellingen.nl

Stichting Vrijstaat de Stellingen en het Nivon, dat de wandelgids gaat uitgeven, kregen bij het realiseren van het Stellingenpad de medewerking van Recreatieschap Drenthe, Wandelnet, Staatsbosbeheer, Marrekrite, Fryske Gea, Natuurmonumenten, het IVN en Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Met vriendelijke groet,

Marita Kruijswijk

Tel. 06-51222297

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.