Opera ‘After de Flood’ geeft een speels overzicht over 350 jaar vaderlandse geschiedenis

Op maandagavond 22 augustu was de try-out van de nieuwe opera ‘After the flood’ van Opera Spanga. Ook dit jaar is de operavoorstelling in de boerderijstal aan de Lindedijk in Spanga. After the flood is een multidisciplinaire muziektheaterproductie over angst en tegenspoed. Het spel is erg boeiend met vele verrassingen. De hele stal wordt als decor gebruikt en tijdens de voorstelling komen ook een paar boerenzwaluwen een kijkje nemen. Tegelijkertijd geeft deze opera een speels overzicht over 350 jaar vaderlandse geschiedenis. Het werk wordt geproduceerd door Opera Spanga en het Rosa Ensemble. De opera presenteert persoonlijke intieme geschiedenissen in de context van grootse maatschappelijke gebeurtenissen. Veel van de problemen van onze samenleving, een samenleving die verdrinkt in desinformatie door het digitale gewicht van het heden, zijn te wijten aan onwetendheid over de geschiedenis. Deze onwetendheid kan het vinden van de juiste oplossingen in de weg staan.  De opera is in de Engelse taal en wordt op de binnenkant van het dak in het Nederlands ondertiteld.

1672, het jaar dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden wankelde doordat het werd aangevallen door krachten van binnen en buiten het land, is het startpunt van de reis waarin het publiek metgezel is van een beroemde schilder en zijn afstammelingen. Gedurende drieënhalve eeuw zie je de familieleden worstelen om hun hoofd boven water te houden, terwijl alles om hen heen in elkaar stort.

De zes live gespeelde scenes zijn gecomponeerd door Floris van Bergeijk, Enrico Ferri, Jildou Bakker, Martijn Jongman, Wybe Wiersma en Vlad Chleck. Op Van Bergeijk na, zijn zij allen student aan de conservatoria van Groningen, Zwolle en Tilburg. Het libretto is geschreven door de Amerikaanse schrijver Jonathan Levi. Voorafgaand aan de intieme live gespeelde scenes zijn zes orkestrale intermezzo’s te horen. Deze symfonische werken volgen zowel de politieke als de culturele mars van de geschiedenis en zijn opgenomen door het Noord Nederlands Orkest.

After the flood zet de succesvolle samenwerking van Corina van Eijk (regie) met Van Bergeijk en Levi voort. In zijn libretti voor Opera Spanga zette Levi moderne en verre Nederlandse geschiedenis naast elkaar in de Opera Spanga productie Stuyvesant zero (2012) en de operaspeelfilm The Other (2020). Van Bergeijks muziek onderzoekt verbanden tussen de klassieke muziek van Verdi en Mozart en de hedendaagse klankkleuren van elektronica en percussie. Van Eijk’s gevoel voor psychologie, geschiedenis en kunst heeft haar, en haar artistieke team, ertoe gebracht film te combineren met de natuurlijke schoonheid van het platteland in live- regies en operafilms. Tjalling Wijnstra dirigeert deze eclectische en speelse muziek mix.

Er wordt in het Engels gezongen en in het Nederlands boventitelt. Deze voorstelling is geproduceerd in het kader van de herdenking van het rampjaar 1672.

De speeldata zijn op 1, 3, 6, 8, 10 en 13 september 2022 (20:00 uur). Meer informatie, ook voor kaarten bestellen op operaspanga.nl


(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.