Openluchtvoorstelling Verdwenen Peerden groot succes.

Olde-/Nijeberkoop –  Op vrijdag 3 augustus was de generale van het openluchtvoorstelling van de ‘Verdwenen Peerden’ en op 4 augustus de première. Onderweg waren er diverse en verrassende voorstellingen in het bos en langs de weg. De voorstelling maakt deel uit van de projecten ‘Under de Toer’ (onder de toren) die in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad in heel Friesland worden georganiseerd. In eerste instantie werd gekeken of er een geschikt verhaal rond de monumentale kerk in Oldeberkoop was dat als basis kon dienen.

Rond 1825 zouden twee uit een weiland ontsnapte paarden zijn omgekomen in het destijds niet meer in gebruik zijnde kerkje in Nijeberkoop. De paarden zochten een schuilplaats in het verpauperde kerkje, maar de deur viel in het slot en de paarden stierven er een tragische dood. Ook al is het kerkje van Nijeberkoop allang verdwenen; het verhaal is na al die jaren nog bekend. De Stellingwarver Schrieversronte baseert op deze volksvertelling een literair-muzikale straatvoorstelling:

De bezoekers verzamelden zich op De Bult in Oldeberkoop en gingen dan fietsend naar Nijeberkoop. Daar waar vroeger het kerkje stond, bij de Boshoeve, vond een opvoering plaats. Tijdens de terugreis was er op drie locaties iets te beleven. Na een picknick op De Bult, verplaatste het hele gezelschap zich voor het slotstuk naar de kerk in Oldeberkoop. Dit project is een initiatief van de Stellingwarver Schrieversronte

Er konden per voorstelling 100 toeschouwers op de fiets mee. Ook reed er een busje voor mindervaliden dat plek bood aan 30 personen.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.