Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde feestelijk geopend

Noordwolde – Na bijna acht maanden ging het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde vrijdagmiddag 24 juni weer open. De feestelijke opening werd verricht door de vrijwilligers en wethouder Frans Kloosterman ging samen met de ad interim directeur Hans van Mossevelde door het poortje.

Op zaterdag wass het vernieuwde museum in Noordwolde voor alle publiek toegankelijk. Sinds 1 november was het Vlechtmuseum gesloten. In een volledig vernieuwde opzet wordt het bijzondere en unieke verhaal van de geschiedenis van het vlechten in Noordwolde en omstreken verteld.

Verbeteren van kwaliteit

Zo begint de expositie met de ontwikkeling van het landschap waar uiteindelijk wilgen gingen groeien nadat het hoogveen was afgegraven. Met de wilgentenen werden de eerste producten gevlochten. Goed zichtbaar is welke bijdrage de Rietvlechtschool heeft gehad in het verbeteren van de kwaliteit van het vlechtwerk waardoor Noordwolde beter de concurrentie met andere plaatsen in het buitenland aankon. Ook laat het museum de opkomst en ondergang van de vlechtindustrie zien.

Hard werken

Door de inrichting van het museum kan de bezoeker veel meer beleven hoe de sfeer is geweest in de tijden van het vlechten. Het was heel hard werken, vaak voor weinig geld en onderling veel concurrentie, waar inkopers dankbaar gebruik van maakten.

Industriële settings

In het Vlechtmuseum is ook te zien op welke wijze vandaag de dag nog met vlechttechnieken wordt omgegaan. In industriële settings gebeurt dat veelal in combinatie met composieten wordt omgegaan. Een voorbeeld is het hergebruik van schoolstoelen. Met bio-composiet gevlochten materiaal krijgen ze een tweede leven.

Authentiek vlechtlokaal

Naast de geschiedenis blijft er aandacht voor het ambacht. Zo is er nog een authentiek vlechtlokaal te bewonderen en is er een praktijklokaal waar bezoekers zelf eenvoudig vlechtwerk kunnen leren en kunnen kennismaken met de verschillende materiaalsoorten. Ook designliefhebbers komen aan hun trekken. Er is een opstelling van gevlochten meubels door de tijd heen met als sluitstuk de Knotted Chair van industrieel ontwerper Marcel Wanders, die ook in het Museum of Modern Art in New York geëxposeerd wordt.

DSC_6906 DSC_6930 DSC_6923

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.