Mooie opkomst eigenaren werk van Johannes Mulders

Zondag 6 oktober organiseerde de werkgroep Bekiek Et Mar een middag met en door eigenaren van kunstwerken van de Stellingwerver kunstenaar Johannes Mulders (ook wel: Hannie Mulders).

In het Buurthuus te Noordwolde wisten een kleine 50 man de weg te vinden, velen daarvan met 1 of meerdere werken van de kunstenaar onder de arm. Ze kwamen van overal, van van Elsloo tot meerdere personen ook vanuit Leeuwarden.

Pieter Jonker van stichting Nobilis te Fochteloo hield een inleiding over de kunstenaar en zijn werk door de jaren heen. Eigenaren van werken kregen het woord bij elk werk om te vertellen wat ze daarvan wisten, hoe ze het verworven hadden en wat er afgebeeld was. Karst Berkenbosch was in de archieven gedoken en gaf een bloemlezing van recensies van werk van Mulders, van begin 20e eeuw tot aan diens dood in 1989.

Mensen wisten flink wat anekdotes over de kunstenaar te berde te brengen, vooral omdat Mulders vriend of bekende was geweest van een groot aantal deelnemers van die middag.

De enorme variëteit aan werk en ook het enorme aantal werken van zijn hand maakt dat nu meerdere onbekende werken te zien waren. Een (eerste) deel daarvan is afgelopen jaar toegankelijk gemaakt in het boek over Johannes Mulders, van de hand van Pieter Jonker. Komende zaterdag is er bij Nobilis Centrum voor de Prentkunst in Fochteloo meer werk van Mulders te zien op de Dag van de Prentkunst.

Hieronder een impressie van afgelopen zondagmiddag de Johannes Mulders-middag van Bekiek Et Mar. De foto’s zijn van Lenus van der Broek en Nicolette Hartong.

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.