Lionsclub Wolvega e.o. houdt vlottenrace op Spokeplas om leerlingen bewust te maken van probleem van plastic soep

Op vrijdag 20 mei organiseert de Lionsclub Wolvega e.o. en Yerke Junior voor de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen en voortgezet onderwijs een vlottenrace op de Spokeplas in Noordwolde. De bedoeling is om de kinderen bewust te maken van de overtollige plastic soep in de wateren over de hele wereld. De leerlingen maken op school van plastic flessen en bakjes een eigen vlot. Op de Spokeplas gaan de leerlingen in groepen onder begeleiding van mensen van het Scheepvaart Museum Sneek grote vlotten bouwen van ca 120 x 80 cm.

Plastic soep een groot probleem

Over de hele wereld is plastic soep aanwezig. Dit is meer dan 27 miljoen kilo plastic per dag. Zoals bekend is kan de natuur het plastic niet afbreken en dus blijft het allemaal in het water zweven waardoor al het leven in het water in gevaar komt. Het doel van deze activiteit is om de kinderen meer over plastic te vertellen en uit te leggen dat iedereen er heel snel voor moeten zorgen dat er minder plastic wordt gebruik en er bewuster mee om moeten gaan. Wat kan er met gebruikte plastic allemaal worden gedaan, bijvoorbeeld dat er steigerplanken en palen van kunnen worden gemaakt bij Lankhorst in Sneek

Veel belangstelling bij de scholen

Inmiddels hebben rond de 400 leerlingen van de scholen in Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Opsterland zicht aangemeld voor de vlottenbouwwedstrijd. Ze ontvangen dan de ingezamelde plastic flessen en bakjes en gaan dan zelf een vlotje bouwen. De hoofdprijs is meevaren op de vlot ‘Sterke Yerke 4’. Deze spannende belevingstocht start vanuit Harlingen met maximaal 12 prijswinnaars en duurt ongeveer 3 uur. Onder professionele begeleiding gaan ze onder meer onderzoek doen naar plastic, wat is de wadden/natuur en gaan ze monsters nemen op een zandbank. Als de leerlingen een eigen vlot willen maken is alle informatie te vinden op www.vlottenracespokeplas.nl.

Op zondagmorgen gingen de leden van de Lionsclub Wolvega met partners een bezoekje brengen aan Spokeplas. Tot hun verrassing werd vanaf het eilandje de activiteit op 20 mei op ludieke wijze toegelicht.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.