Wolvega – Historicus dr. Cor Trompetter (60) uit Wolvega hield vrijdagavond 24 februari in de Doopsgezinde kerk in Wolvega een lezing over de Geschiedenis van de Doopsgezinden, speciaal tussen 1530 en 1850. Onlangs schreef hij het boek over het ontstaan van de doopsgezinde beweging in Friesland, met als centrale figuur de ex-katholieke geestelijke Menno Simons.
Verdrinking, onthoofding, ophanging viel een doopsgezinde ten deel vanwege afwijkende standpunten en theologische leer. Ook Menno Simons kwam al snel bij de vervolgers in het vizier en moet vluchten. En toch: hoe kon een minderheid als de doopsgezinden in de zeventiende en achttiende eeuw toch zo’n belangrijk stempel drukken op ons geestelijk erfgoed, ook in Friesland. Doopsgezinden stonden in politieke zin aan de kant, werden vervolgd en toch speelden ze een buitengewone rol op economisch en cultureel gebied.
Cor Trompetter studeerde geschiedenis en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Kansas op een studie naar de rol van Doopsgezinde textielondernemers in Twente. Het boek is te koop.
(Foto: Lenus van der Broek)