Leden van historische vereniging worden bijgepraat over veenpoldermolens

Vereniging Historie Westsellingwerf e.o. (VHW) hield op woensdag haar jaarvergadering in zalencentrum De Rank in Wolvega. Tijdens de bijeenkomst nam bestuurslid Foppe Schaper afscheid, hij treedt tussentijds af. Unaniem werd besloten de contributie van 15 euro te verhogen tot 17,50 euro. De contributie was al enkele jaren niet verhoog.

Na de huishoudelijke vergadering hield t Frank Terpstra een boeiende lezing over Friese Veenpolders en veenpoldermolens en de spinnenkoppen. Door eeuwenlange turfwinning veranderde langzaam maar zeker een groot deel van Friesland in uitdijende wateroppervlakten en voor de landbouw onbruikbare gronden. De directe parallel naar onze tijd is de aardbevingsproblematiek ten gevolge van aardgaswinning in Groningen. In de 19de eeuw zijn de Friese Veenpolders opgericht om de toenmalige problemen op te lossen. Zo ook de Groote Veenpolder in Weststellingwerf. Voor Friese begrippen waren dat grote polders die functioneerden als waterschap met een voor die tijd behoorlijk professionele organisatievorm. De meeste veenpolders lieten meerdere molens en/of gemalen bouwen. De betreffende poldermolens worden nu aangeduid als Friese Veenpoldermolens.

Groote Veenpolder molens

In de Groote Veenpolder in de westhoek van de gemeente stonden voorheen zes poldermolens, waarvan er nog twee aan de Veendijk in Nijetrijne intact zijn. Ook staat er nog een deel van de Amerikaanse windmotor. Meer info: www.allemolens.nl

Foto Lenus van der Broek

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.