Kistjesproject

FrieseWaterlinieweek-wandeltocht-Bekhof.jpgOp dit moment wordt er hard gewerkt aan het kistjesproject: Het project rond de Friese Waterlinie, waarbij mensen met behulp van geocaching meer informatie krijgen over die Friese Waterlinie. Voor de leken onder u: Geocaching is een buitensport en spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats van in dit geval een kistje) te vinden. We zien bij de GPS meting (Global Positioning System) zowel de noordelijke als de oostelijke coördinaat. Wij wonen hier in Nederland vooral op de 52ste noorderbreedte graad, maar kom je wat hoger in Friesland dan wordt dat de 53ste noorderbreedte graad. Voor wat betreft de oosterlengte graad zitten we in het gebied van de Friese Waterlinie op de 5e en 6e oosterlengte graad. Als je een GPS-apparaat hebt kun je dus het volgende te zien krijgen: N 52.55.335 en O 6.06.963. Voor de eerste 6 van de oosterlengte staan vaak nog twee nullen. Dat komt omdat die tot 180 gaat. Hoop dat het een beetje duidelijk is.
In ieder geval is de eerste fase zo goed als rond: het verkrijgen van toestemming van de grondeigenaren. De tweede fase: het zoeken van een geschikte plaats voor de cache is al over de helft. Probleem daarbij is wel dat straks niet kan worden volstaan met een uniform ‘kistje’. Soms komt een kistje in de grond, soms stop je hem ergens onder en soms ergens in. Wat wel opvalt is dat het vinden van de juiste coördinaten veel problemen oplevert bij een omgeving met obstakels, zoals bomen en hoge gebouwen. Dan schieten de laatste twee cijfers van de coördinaten heen en weer. Maar in dat geval geef ik wat extra aanwijzingen. Het leuke is namelijk dat je die coördinaten niet zomaar geeft. De mensen moeten er wat voor doen. Zo moeten ze bij de Kuinreschans twee informatieborden doornemen, voor ze te weten komen wat de laatste drie cijfers zijn van zowel de noordelijke als de oostelijke coördinaat.
Als de mensen het kistje hebben gevonden vinden ze in het kistje een verhaal over de schans, een afbeelding van de schans, een kaartje van de omgeving rond 1672 en een paar vragen. Als je alle vragen van de vijftien schansen hebt opgelost win je de hoofdprijs: onsterfelijke roem en waterlinie eer. Er wordt nog nagedacht over een website of op z’n minst een pagina die ergens aan hangt. Dat laatste is ook sterk afhankelijk van de vrijkomende gelden. Maar goed, dat is van later zorg. Eerst maar eens de kistjes verstoppen. Wordt vervolgd.

Karst A. Berkenbosch

Een gedachte over “Kistjesproject

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.