Jagers in Oost- en Weststellingwerf tellen reeën

Oldeberkoop/Wolvega – De jagers van de lokale jagersvereniging Wildbeheereenheid (WBE) Kuinder en Linde hebben op 1 en 2 april de reeën geteld in hun werkgebied van Nijeberkoop tot en met Oldetrijne. Het aantal getelde reeën betrof 483. Het tellen van de reeën in het gebied is voor de jagers een jaarlijks terugkerende activiteit die in heel Nederland op hetzelfde tijdstip plaatsvindt.

‘Ieder jaar tellen wij de aantallen reeën in onze regio,’ zegt Ben Smit, voorzitter van de reewildcommissie van Wildbeheereenheid Kuinder en Linde ‘Wij voelen ons verbonden met ons veld. Het tellen van verschillende diersoorten, waaronder reeën, maakt onderdeel uit van onze vaste activiteiten. Het geeft ons een goed beeld van de ontwikkeling van de stand en de conditie van de dieren. Tellen vindt plaats in samenwerking met andere vrijwilligers die zich verbonden voelen met het landschap.’

De telgegevens worden door de jagers ingevoerd in een centrale database. Met behulp van rekenmethodes bepaalt de Faunabeheereenheid van de provincie de draagkracht van het gebied voor het aantal reeën.

Dit jaar telden de 18 telgroepen minimaal 483 reeën. In vergelijking tot de afgelopen jaren is dit een geringe daling vorig jaar, toen werden er 503 reeën geteld. Opvallend dit jaar was dat er op meerdere plaatsen zwarte reeën gezien werden, verspreid over het werkgebied van de WBE 7.

Jagers zijn het grootste, opgeleide vrijwilligersnetwerk in het Nederlandse buitengebied. Jagers onderhouden het landschap, leggen nieuwe natuur aan, maken en plaatsen eendenkorven en tellen en monitoren dieren. Hun vrijwillige inzet staat gelijk aan 13.000 fulltime banen op jaarbasis.

WBE Kuinder en Linde heeft 60 leden en is actief in het gebied tussen Nijeberkoop en Oldetrijne. Het werkgebied omvat in totaal ruim 11.000 hectare.

Voor vragen, neem contact op met bestuurslid Klaske Munniksma, tel. 06-23516207.

DSC_9807  DSC_9812

Foto: de telling in de Lindevallei nabij Wolvega door Richard Baas (Foto: Lenus van der Broek).

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.