In Weststellingwerf eerste windmolen geplaatst

In Oldelamer bij de boerderij van de familie Van Dijk in Oldelamer is de eerste windmolen in de gemeente Weststellingwerf geplaatst. Op het biologische melkveebedrijf “de Grasvallei” was twee jaar geleden de molen aangekocht.

Nadat de provincie in januari 2021 eindelijk akkoord ging met plaatsing van kleine windmolens bij boerderijen, kon de gemeentelijke vergunningsprocedure starten. Dat had nog wat tijd nodig omdat het de eerste aanvraag voor een kleine molen in de gemeente Weststellingwerf was.

Heine Anne van Dijk: “We leveren onze melk aan de coöperatie Eko Holland melk op maat, hun afnemers vragen een energie neutrale bedrijfsvoering daar past deze molen prima bij. Ik volg de ontwikkelingen van deze molen al vanaf 2016. Ik vond het meteen een heel mooi concept, een technisch eenvoudige molen met 15 meter masthoogte, met de mast van staal en de wieken en staart van hout. Hij is dus als windmolen na 20 jaar versleten is, volledig recyclebaar. Ook past hij prima in het landschap, hij valt niet op.”

Voordat de molen werd gekocht, de molen moet binnen het bouwblok staan, is de familie met de naaste buren bij een molen gaan kijken en luisteren. Zij waren enthousiast over de molen en de plek waar die geplaatst zou worden. Als dat niet het geval was geweest, was de molen niet gekocht.

De molen haalt voor het melkveebedrijf genoeg rendement, bijna het volledige elektriciteitsverbruik wordt gedekt. Mede doordat de koeien, zolang het kan, dag en nacht buiten weiden, wordt niet heel veel stroom gebruikt. Een eis van de provincie Fryslân is: door kleine windmolens mag niet meer stroom opgewekt worden dan het bedrijf zelf nodig heeft. Het bedrijf EAZ Wind uit Hogezand leverde de molen en onderhoudsservice die erbij hoort.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.