Expositie Gloed met ook werk van Guus Hellegers in de Wonderkamers in Nijeholtwolde

Onder de naam Gloed, maakt beeldend kunstenaar Sigrid Hamelink in de wintermaanden een nieuwe expositie in de Wonderkamers in Nijeholtwolde. Daar is onder meer het werk van beeldhouwer Guus Hellegers (geboren in 1937 Teteringen en overleden in zijn woonplaats Steggerda in 2019) te zien.

Het is een expositie waarin volledig uitgewerkte bronzen beelden en penningen van Hellegers, naast talloze voorstudies en experimenten staan, waardoor men zich in zijn atelier kan wanen.  Dit ‘pop-up atelier’, kwam mede tot stand in samenwerking met zijn vrouw Marion Hellegers, die op dit moment het hele oeuvre van Hellegers aan het archiveren is. Hellegers heeft een grote staat van dienst. In de openbare ruimte staan een groot aantal bekende beelden van zijn hand, waaronder het ‘platte’ beeld van Fedde Schurer in Heerenveen (1974) en de poort met de naam `Aurora’ in Wolvega (1997). Ook is Hellegers een hooggewaardeerd penningkunstenaar.  Hij won internationale prijzen waaronder een prijs in New York voor zijn hele penningoeuvre (2001).

Vanuit de wonderkamer met het werk van Hellegers gaat de ruimte over in de werkplaats van Hamelink, waar eveneens een blik in de keuken geworpen kan worden. Vandaaruit stapt men in het bijgebouw van ‘het Batavushuisje’, dat voor de wintermaanden een warme rode gloed uitstraalt door de talloze druppels op de grond, terwijl haar figuratieve beelden van hout, keramiek, porselein en gaas, daaromheen gerangschikt zijn.

Al met al is het een expositie, waarbij de ontwikkeling van hun beeldhouwkunst in de afgelopen decennia te lezen valt. Het is ook een terugblik op het afgelopen jaar, waarin er zoveel ‘stil stond’.  De bewegingloze beelden met hun talloze veranderende manifestaties door het licht zijn daarom misschien troostrijk. De dynamiek van licht en donker, de stille aanwezigheid en de schoonheid van het moment zet de beelden in een gloed.

Overigens zijn de rode druppels te koop. De opbrengst gaat naar een goed doel. Naar verwachting is de vloer aan het eind van de expositie leeg.

Locatie: Wonderkamers, Heirweg 57, 8488 GM Nijeholtwolde

Tijden: Op zondagen tot en met 13 februari van 13.00 uur tot 16.00 uur. En door de week op afspraak. Zie ook www.sigridhamelink.nl.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.