Dr. Egge knol, conservator Groninger Museum houd lezing over Rampjaar

De werkgroep Friese Waterlinie organiseert in samenwerking met de Vereniging Historie Weeststellingwerf op 15 maart in Zalencentrum De Rank in Wolvega een lezing door dr. Egge Knol, conservator van het Groninger Museum.

Egge Knol neemt de bezoekers mee in het Groninger gebeuren en perspectief op het Rampjaar, op het Beleg van Groningen in 1672 en op het Ontzet van Groningen na 6 weken van beleg door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen, alias Bommen Berend. Egge Knol is conservator in het Groninger Museum voor Archeologie, geschiedenis en oude regionale kunst(nijverheid). Rondom de Herdenking van 350 jaar Groningens Ontzet maakte hij de tentoonstelling ‘Stad houdt stand’, die tot en met 30 oktober 2022 te bezoeken was. De stad Groningen werd in 1672 wekenlang gebombardeerd door ‘Bommen Berend’, maar zij hield stand en op 27 augustus trokken de Duitsers stilletjes weg. Het behoud van de stad bleek een keerpunt in het rampjaar in heel Nederland. Tot op de dag vandaag wordt het Groningens ontzet op 28 augustus gevierd.

Praktische gegevens lezing: 15 maart 2023 20.00 uur in De Rank Kerkstraat 49 Wolvega. Gratis entree (koffie en thee voor eigen rekening). Opgeven is wenselijk via info@friesewaterlinie.nl. Meest actuele informatie is te vinden op www.friesewaterlinie.nl, daar is ook de nieuwe programma-flyer 2023 vanaf medio maart 2023 te downloaden.

Foto: Marten de Leeuw

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.