Cultuurhistorisch pad in ere herstellen

Wolvega – Wethouder Cor Trompetter ontving maandagmorgen op het gemeentehuis een petitie met 231 handtekeningen van voornamelijk Wolvegasters en oud-Wolvegasters.

Kunstenaar Ton Kruse startte de petitie voor zijn cultuurhistorisch landschapsproject met sociale sculptuur ‘Hortus Conclusus ’t Janboersmeulentien’. Met dit project wil hij het Janboersmeulaentien in het zuiden van Wolvega herstellen en markeren met een sociale sculptuur.

Het Janboersmeulaentien is een historisch wandel- en karrenpad dat teruggaat tot een oorspronkelijke paden- en lanenstructuur die vanaf Huize Lindenoord liep naar de Driessenpolder in het huidige natuurgebied de Lendevallei van It Fryske Gea. Het daarvan overgebleven eindstuk is in particulier eigendom gekomen, maar tot het einde van de jaren ’90 bleef het vrij toegankelijk voor wandelaars.

Doordat dit erfgoed in particulier eigendom is gekomen, is het voortbestaan ervan kwetsbaar geworden en raakt het in verval. De ondertekenaars van de petitie willen de gemeentelijke, en provinciale overheden vragen zich voor de realisatie van het project in te gaan zetten. Ton Kruse: ‘Met dit project wordt cultuurhistorisch erfgoed hersteld en duurzaam beheerd, wordt er duurzaam aandacht gevraagd voor de cultuur en geschiedenis van de streek, en wordt de regio op de kaart gezet voor Leeuwarden 2018.’

Kruse: ‘Voor de Stellingwerven is de landbouw van oorsprong de manier van leven geweest. Dit heeft het landschap in de loop der eeuwen gevormd. Het natuurlijk landschap werd in cultuur gebracht, waarbij er een overgang ontstond tussen cultuur en natuur. ’t Janboersmeulaentien is daar één van de laatst overgebleven voorbeelden van.’

Kruse werkt voor dit project samen met de Stellingwarver Schrieversronte en het wordt ondersteund door It Fryske Gea en museum Belvedère Oranjewoud. Met de gedeputeerde Sietske Poepjes lopen contacten om de petitie binnenkort ook aan haar te mogen aanbieden.

In 2013 werden door de Schrieversronte op een deel van de route Janboersmeulaentien gidsen gepresenteerd.

 

Foto: Ton Kruse (rechts) overhandigt de petitie aan wethouder Cor Trompetter met de achtergrond in de verte het bedoelde gebied en 2 archieffoto’s uit 2013. (Foto’s: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.