archief NIVON Jongeren Wolvega aan Tresoar

Op vrijdag 23 november 2018 wordt het archief van Nivon jongeren Wolvega overgedragen aan Tresoar.  Tresoar is de bewaarplaats van de geschiedenis van Friesland en is gevestigd te Leeuwarden.  De overdracht gebeurt tijdens “Kofje spesjaal” dat stipt om 15.30 uur begint. Ieder die daarbij aanwezig wil zijn, is van harte welkom.

Nivon jongeren Wolvega in de spotlights
50 jaar geleden beleefde het Nivon jongerenwerk in Wolvega hoogtijdagen.
Meer dan 200 jongerenleden, een jongerenbestuur in de leeftijd van 15 tot en met 19 jaar, bijna wekelijks activiteiten…. En dat in Wolvega!
De Nivon jongeren Wolvega zijn ongeveer 10 jaar actief geweest. Uit die periode is veel materiaal (onder andere plakboeken, foto’s en anekdotes) verzameld. Die zijn weergegeven op de geheel vernieuwde website die is open gesteld.  Website: www.nivonjongeren.nl
Inmiddels hebben veel Nivon leden (van toen) een nieuwsbrief ontvangen over deze openstelling.

Nivon in Wolvega. Iets bijzonders?
We schrijven 1968. Overal in de wereld voltrokken zich in rap tempo veranderingen. De zomerse Parijse (studenten)revolutie was gaande, de rookbom bij de koets was al gegooid (1966) en de Maagdenhuisbezetting “stond al op het programma” (1969).
De jongeren roerden zich. Woodstock liep overvol (1969) en het Nederlandse antwoord met het Kralingse festival (1970) was groots.

Maar in Wolvega was er al eerder reuring. Het “door en voor” jongeren was geboren en de Nivon jongeren gaven daar uitvoering aan. Geweldige weekends, hearings, creatieve- en maatschappij gebonden activiteiten, superdisco’s, folksingers, dichters en bands waar iedere liefhebber van Blues en Pop zijn vingers bij aflikte. Ze veroorzaakten “het gesprek van de dag” in Wolvega over de verandering in een overwegend behoudende samenleving. Niet in de laatste plaats met onalledaagse publicaties in het blad Aktie, gelieerd aan het Nivon jongerenwerk.
De Nivon jongeren danken ook hun bekendheid aan de drie Tukkels die in 1968, 1969 en 1970 werden georganiseerd. Het laatste festival trok bijna 3000 bezoekers. Voor Friesland in die dagen een openbaring. Een nieuwe hoofdinspecteur van politie die in 1970  stijf stond van de stress vanwege de vraag hoe zo’n jongerenactiviteit in zijn dorp goed te managen viel. (alle verloven waren ingetrokken en de brandweer stond paraat….). De Leeuwarder Courant schreef er sappig over…. De nieuwe site brengt niet slechts een weergave van die tijd maar becommentarieert ook de foto’s en een aantal gebeurtenissen.

Fries archief
Met het openstellen van de site, wordt al het materiaal door Tresoar opgenomen. Ook zijn (bijna) alle stappen gedocumenteerd weergegeven om tot een jongerencentrum in Wolvega te komen; met dank aan Piet Modderman voor al het aangeleverde materiaal. De initiatiefnemers zijn blij met het opnemen van een klein stukje van de (sub)cultuur uit Wolvega in het Fries archief.
De presentatie op vrijdagmiddag  23 november 2018 wordt verzorgd door Minke Postma, Douwe Bangma en Harm de Boer; zij zijn ook de initiatiefnemers van de site. Met het onderbrengen van het materiaal bij Tresoar blijft al het verzamelde materiaal behouden. De initiatiefnemers zijn blij met het opnemen van een klein stukje van de (sub)cultuur uit Wolvega in het Fries archief.
Tresoar en de initiatiefnemers nodigen ieder graag uit daarbij aanwezig te zijn
Tot dan…… dan….. (Tresoar, Boterhoek 1, 8911DH Leeuwarden)

Minke Postma, Douwe Bangma en Harm de Boer
Mailadres: info@nivonjongeren.nl
Telefoon voor de pers: 06-20187335 (Minke), 06-54933111 (Douwe), 06-10259849 (Harm)

 

Van de site van Tresoar:

23-11-2018
Tresoar heeft sinds kort het archief van ‘Nivon Jongeren Wolvega’ gekregen. Het archief van deze vereniging en de daarop aansluitende werkgroepen om tot een open jongerencentrum te komen bevatten een schat aan informatie over het sociaal-culturele klimaat van die tijd. Was het een opvlieging of is er nog iets van die verandering bewaard gebleven?
Deze Kofje Spesjaal is in het Nederlands.

Kofje Spesjaal
​​Elke vrijdag om stipt half vier kun je onder het genot van een kop ‘Kofje Spesjaal’ meer te weten komen over stukken uit de collectie van Tresoar. In tien minuten vertellen medewerkers over hùn topstuk, laten het zien en misschien mag je zelfs wel even voelen. Vooraf of naderhand kan de tentoonstelling ’topstukken’ worden bewonderd. Kofje Spesjaal wordt geserveerd in de publiekskantine op de eerste verdieping (thee mag natuurlijk ook).
Aanmelden is niet nodig.

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.