3-Daags evenement: Dirk Kerst Koopmans, schilder van de Scheene

Driedaags evenement rond de schilder van de Scheene, Dirk Kerst Koopmans

In het kader van de Culturele Hoofdstad van Europa LF2018 organiseert de Werkgroep Stellingwarf ‘Bekiek et Mar’ een driedaags evenement rond Dirk Kerst Koopmans (DKK), de schilder van de Scheene.

Vrijdag 29 juni 2018: films over DKK

Het driedaagse evenement begint op 29 juni met een filmavond over Dirk Kerst Koopmans.  Hier zullen enkele films over DKK te zien zijn, waaronder nog niet eerder vertoond filmmateriaal.

29 juni. Tijdstip: 20.00 uur. Lokatie:  hotel restaurant Lunia in Oldeberkoop.

Vrijdag 6 juli 2018: symposium DKK

Op 6 juli is er een symposium over DKK. Er zijn inleidingen over het werk van DKK en herinneringen & anekdotes van mensen die hem gekend hebben.

6 juli. Tijdstip: 20.00 uur. Lokatie: Centrum voor Prentkunst, stichting Nobilis in Fochteloo.

Vrijdag 13 juli 2018: expositie werk DKK & wandeling aan de Scheene

Op 13 juli wordt de driedaagse afgesloten met een wandeling langs De Scheene. Deze wandeling start om 19.30 uur in de werkschuur van Staatsbosbeheer De Tentepolle Pieter Stuyvesantweg 150 8481 JB Nijetrijne.

Daar is op dat moment ook een expositie van DKK te bekijken, als side-programma van Opera Spanga.

13 juli. Tijdstip: 19.30 uur. Lokatie: start de Tentepolle (van Staatsbosbeheer aan de Pieter Stuyvesantweg) te Nijetrijne.

Kosten

Kosten: €5,– per onderdeel per persoon

Aanmelden deelname

Gezien de naar verwachting grote belangstelling is tijdige aanmelding noodzakelijk. Dit kan via info@bekieketmar.nl waarin u meldt uw naam, uw telefoonnummer en het aantal personen.

Over Dirk Kerst Koopmans

Deze internationaal bekende en erkende Stellingwerver kunstenaar overleed 20 jaar geleden in Balk. Koopmans zag in 1906 in Oldelamer het levenslicht. Hij ontwikkelde zich al snel tot schilder, illustrator, graficus en publicist. Hij had na zijn emigratie in 1928 naar Argentinië al in 1931 een succesvolle tentoonstelling in Buenos Aires. Na zijn terugkomst in 1932 in Nederland vestigde hij zich aan de Scheene, een riviertje in het natuurgebied De Rottige Meente. Daar legde hij het leven van alle dag vast in prachtige zwart-wit tekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen en in prentkunst. Hij richtte daar in een tweede ’tente’ een klein veenderijmuseum in. Koopmans schreef ook graag over het gebied, zelfs enkele gedichten. Zijn korte roman ‘Wiend in et riet’ uit 1966 is het bekendst geworden. In 1943 verhuisde DKK naar Oudemirdum en in 1958 naar Balk. Daar bleef hij wonen tot aan zijn dood in 1998.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.