EXCURSIE GASUNIEGEBOUW GRONINGEN
Een groep van ca. 20 gasten uit Oldeberkoop bezocht op vrijdagmiddag 26 februari 2016 het prachtige Gasuniegebouw in Groningen voor een rondleiding. Architecten Max van Huut en Hans IJkelenstam van Architectenbureau Alberts & Van Huut waren eveneens aanwezig.
Het kantoorgebouw/gasdistributiecentrum geldt tegenwoordig als een van de bekendste Nederlandse voorbeelden van organisch bouwen. Organische architectuur heeft tot doel schoonheid en harmonie te creëren, die het menselijke welzijn verbeteren.
Hieronder een impressie door middel van een aantal foto’s (die volgen nog).
Entree van buiten af Entree van binnen uit
Deel van de hal Trap naar 1e etage
Van Huut spreekt de gasten toe Trappenhuis Organisch vormgegeven lamp
PRESENTATIE SCHETSPLAN ARCHITECTENBUREAU ALBERTS & VAN HUUT
Op vrijdagavond 26 februari 2016 hebben architecten Max van Huut en Hans IJkelenstam van Architectenbureau Alberts & Van Huut uit Amsterdam het schetsplan ‘Da’s Berkoop!’ gepresenteerd aan ruim 50 toehoorders in een vrijwel volle bovenzaal van de MFA Mejander.
Mede-initiatiefnemer Jetze van der Sluis gaf een korte introductie over het proces van het project ‘Wonen op de Bult’. Daarna wijdde Van Huut de aanwezigen met mooie beelden en een boeiend verhaal de aanwezigen in in een aantal principes van organisch bouwen. Hij begon zijn inleiding met een beeld van onze aarde, gefotografeerd vanuit de ruimte. Van Huut: ‘We worden ons er steeds meer van bewust dat de aarde geen dood lichaam, maar een levend wezen, is. Het is door de eeuwen heen bekend, dat het hele universum levend is en dat alles een manifestatie is van de levende kracht’.
Aan de hand van diverse voorbeelden liet hij de aanwezigen zien hoe er in de loop van de geschiedenis vorm is gegeven aan kleding, woningen en andere vormen van behuizing, zowel met natuurlijke schoonheid als met minder natuurlijke zich herhalende eenvormigheid. Ook verschillende gebouwen in organische vormgeving en navenante inrichting daarvan passeerden de revue.
Met deze achtergrondinformatie zoomde Van Huut in naar Oldeberkoop onder het motto: ‘Houden van je omgeving is de basis van duurzame architectuur’.
Van Huut liet de twee varianten zien van het schetsplan: het ‘hofjemodel’ en het ‘boerderijmodel.
Na de presentatie en beantwoording van vele vragen van de aanwezigen was er gelegenheid kaartjes met een korte vragenlijst in te vullen met vragen naar de voorkeur voor een van de twee modellen, voorkeur voor huren of kopen dan wel een combinatie daarvan, woonwensen en dergelijke.
In totaal zijn er 32 kaartjes ingevuld en ingeleverd. Van de aanwezigen hebben 13 personen aangegeven er in de toekomst wel te willen wonen. Een 11-tal weet het nog niet. Overigen hebben de vraag naar de woonwens open gelaten.
Dit is toch wel een opmerkelijke indicatie bij deze eenvoudige behoeftepeiling. Naast deze peiling hebben in de laatste tijd ook anderen een vergelijkbare woonwens aangegeven. Verder kreeg het ‘hofjemodel’ van de aanwezigen een duidelijke voorkeur boven het ‘boerderijmodel’ (20 versus 5).
In verhouding de meeste aanwezigen gaven een voorkeur aan voor ‘huren’ (11x gescoord) boven ‘kopen’ (7x gescoord), terwijl ook velen een voorkeur voor een combinatie van beide vermeldden (10x gescoord).
Na een gloedvol betoog van een van de aanwezigen met complimenten gericht aan architect en initiatiefnemers werd de geslaagde bijeenkomst met een stevig applaus beëindigd.
Op maandagmorgen 29 februari 2016 is het schetsplan overhandigd en toegelicht aan wethouder Sierd de Boer in aanwezigheid van de ambtenaren Nico Bootsma en René Westerveld van de afdeling Ruimte.
Initiatiefgroep ‘Wonen op de ‘Bult
Jetze van der Sluis/ j.v.d.sluis@home.nl
Frans Wuijts/ info@stichtingdegrijpvogel.nl
PS: als het lukt staat de Power Point presentatie binnenkort ook de websites www.stichtingdegrijpvogel.nl en www.bekieketmar.nl.