Herdenking Rampjaar 2022-3 landelijk & Friese Waterlinie Stellingwerven!

In 2022 en 2023 zijn er overal in Nederland evenementen rondom de herdenking van het Rampjaar 1672. Maastricht, Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, Stelling van Amsterdam, Coevorden, Groningen, Naarden, Overijssel, en …. ook in de Stellingwerven 🙂

In Fryslân is dat vooral in de Stellingwerven, natuurlijk in het gebied van de Friese Waterlinie, waar Bommen Berend in 1672 en 1673 het gebied teisterde. Kijk maar eens op de website Friese Waterlinie .nl.

Als het goed is en de financiën rond komen, gaat er van alles gebeuren in 2022 en 2023, waar je als bewoner en bezoeker heerlijk kunt meegenieten: fietsen met gidsen op langs schansen, in 6 keer helemaal langs alle schansen en de hele Waterlinie van zo’n 60 kilometer. Twee maal een bustour voor iedereen, vooral voor mensen die minder goed ter been zijn, maar ieder ander kan ook mee, in twee dagen langs de hele Friese Waterlinie.

Twee Friese Waterlinie-weken! in 2022 en in 2023, stampvol met activiteit, herdenking in het kader van oorlog, vrijheid en water. Middeleeuwse markt, een kinder-middeleeuwse-modeshow, bourgondisch eten, en last But not least: living history met kinderen en volwassenen.

Er is een lezingenreeks van 5 maal in najaar 2022 tot en met najaar 2023. Niet alleen het Friese perspectief, maar ook dat van Groningen en het Groninger Ontzet, en het landelijke perspectief van het Westen en Zuiden in het Rampjaar.

Er wordt een Infopunt Friese Waterlinie ingericht waar je alles van de Friese Waterlinie-activiteiten kunt vernemen. En vondsten van langs de Friese Waterlinie worden ondergebracht in een tentoonstelling Friese Waterlinie.

Dat alles wordt getrokken en aangejaagd door de werkgroep Friese Waterlinie, vijf vrijwilligers, te weten Karst Berkenbosch, Hans Salverda, Lenus van der Broek, Pieter de Jong en Nicolette Hartong. De werkgroep kan dit van onder de hoede van stichting De Grijpvogel. Er zullen zeker nog veel andere organisaties uit de Stellingwerven nodig zijn om dit hele programma te realiseren.

Ook andere partijen dan de Friese Waterlinie pakken in Fryslân activiteiten op, zoals de Friese Regimenten, Tresoar en It Fryske Gea. Die laatste hoopt in 2022 het langverwachte ‘stekje‘ bij de Bekhofschans onder Oldeberkoop te kunnen plaatsen. Van historisch geograaf Meindert Schroor zal een geheel nieuwe versie van het boek De Friese Waterlinie verschijnen bij de Stellingwarver Schrieversronte.

Veel reuring dus straks ook in zowel Ooststellingwerf als Weststellingwerf!

Landelijk is het Platform Herdenking Rampjaar 1672 actief en de Friese Waterlinie-mensen zijn hierin deelnemer. Kijk maar eens op de website, er is een leuk Waterliniejournaal van de Oude Hollandse Waterlinie, waarvan je hierboven de eerste vlog aantreft. Er zijn er inmiddels heel wat meer te vinden.

2022 en 2023 Herdenking Rampjaar 1672, ook in de Stellingwerven dus!

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.