Galerie Hoogenbosch: Wim Biewenga en Han Klinkhamer

Uitnodiging voor de tentoonstelling:

Wim Biewenga schilderijen

Han Klinkhamer schilderijen en tekeningen

Stationsweg 66
8401 DS Gorredijk
0513 465178
info@galeriehoogenbosch.nl
www.galeriehoogenbosch.nl

tentoonstellingsperiode: 15 oktober t/m 19 november
Openingstijden:
do t/m zo 13.30 – 17.30 uur en op afspraak.

Voor meer informatie over deze tentoonstelling klik hier

 

Wim Biewenga  (’t Zandt, Groningen, 1939) woont en werkt in Havelte.

Omstreeks 2005 verschoof de schilderkunst van Wim Biewenga langzaam van figuratief-expressionistische naar een geometrisch-abstracte wijze van werken.

In die geometrische abstracties zoekt de kunstenaar al componerend naar onderlinge spanning van vlakken, vormen en kleuren. Het spelelement – het spelend bezig zijn – is daarbij essentieel. De geometrie in zijn werk is dan ook niet zozeer in- gegeven door een behoefte uitdrukking te geven aan het elementaire of wezenlijke, maar door een behoefte aan eenvoud en overzicht: het heldere vormenrepertoire stelt hem optimaal in staat zijn aandacht te richten op een ongedwongen constelleren en construeren. De imperfecties, groezelige velden en zichtbare overschilderingen, die in de regel binnen de geometrisch abstracte kunst zorgvuldig werden uitgewist, verlenen zijn werk een menselijk karakter. De geometrie in het werk van Wim Biewenga is geen doel op zich, maar slechts een middel om te ordenen en ruimte te definiëren.

En wat voor hem misschien net zo belangrijk is als het artistieke eindresultaat, is het proces dat eraan vooraf gaat – het pretentieloze, associatieve schuiven met vorm, vlak en ruimte. In dat spel schuilt de herinnering aan de kindertijd en het

daaraan verbonden verlangen naar een ongerepte wereld en een onbevangen verwonderen.

bron: museum Belvédère

 

 

Han Klinkhamer (Oss, 1950) woont en werkt in Demen.

Han Klinkhamer vindt zijn onderwerpen bij voorkeur in de open uiterwaarden van de Maas en de dichte struikgewassen rond zijn atelier. In zijn panoramische impressies van het oude rivierlandschap laat hij het licht der seizoenen besterven in aardse groenen, bruinen en groezelige wittinten. Is zijn concentratie in deze, doorgaans kleine, schilderijen vooral gericht op weidse poldergronden, in de grote schilderijen zoomt hij in op de wemelende structuren van struiken, grassen en gewassen.
Klinkhamers schilderijen zijn het resultaat van een langdurig proces van verf opbrengen, wegschrapen en weer

overschilderen. Van dichtbij lijken zijn olieverfoppervlakken samengesteld uitwillekeurige kleurklonteringen, terwijl ze zich van een afstand ontwarren tot vegetatieve voorstellingen en schakeringen van licht.
In zijn schilderijen tracht Klinkhamer het scheppend materiaal in overeenstemming te brengen met de landschappen uit zijn directe omgeving, niet zozeer om ze af te beelden, maar om ze op te roepen in hun verschillende verschijningsvormen.

Han Klinkhamer volgde zijn kunstopleiding aan de Folkwangschule in Essen en kreeg aansluitend een stipendium aan de Kunstacademie te Warschau.

bron: museum Belvédère

 

 

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.