Cinebieb Smilde: kies voor 10 mei films voor dit najaar!

Cinebieb (Smilde) heeft een lijst van films samengesteld (zie tabel hierna).

Er zijn veel mooie, interessante, boeiende films uit gekomen.

 

Aan u de keuze welke van deze films u in de Cinebieb zou willen zien.

U mag vier films punten geven, van 1 t/m 4

De films met de meeste punten gaan we vertonen in het najaar.

 

LET OP: Graag per mail de tabel hieronder ingevuld met uw voorkeur voor 10 mei a.s. doorsturen aan cinebieb@kpnmail.nl.

 

Film

Regisseur,  jaar

Korte inhoud Keuze

I. DANIEL BLAKE

Regie: Ken Loach

Genre: sociaal drama

Groot-Brittannië/Frankrijk/België

2016

een krachtige, uiterst innemende film; goed voor een Gouden Palm in Cannes

 

 

De 59-jarige Daniel Blake verdient zijn brood als timmerman. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep moet doen op de staat.

Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische

uitkeringssysteem, dat niet meer draait om het financieel bijstaan van de zwakkeren in de samenleving, maar het hen met allerlei regels zo lastig mogelijk maakt om hun geld te krijgen. Hij wordt verplicht te solliciteren op werk, dat hij van zijn arts niet mag aannemen, omdat het zijn dood zou kunnen betekenen. Zelfs dan is hij nog beter af dan de jonge alleenstaande moeder Katie, die  eveneens slachtoffer dreigt te worden van de harteloze uitkeringsmachinerie.

DEMAIN TOUT COMMENCE

Regie: Hugo Gélin, met in de hoofdrol Omar Sy

Genre: Komedie/Drama

Frankrijk/Groot-Brittannië

2016

Samuel (Omar Sy uit “Intouchables”) leidt een zorgeloos leven aan de zonnige zuidkust van Frankrijk met veel feesten en weinig verantwoordelijkheden. Tot Kristin, één van zijn vroegere veroveringen, langskomt en vertelt dat hij de vader is van haar paar maanden oude baby Gloria. Als Kristinervandoor gaat en de baby bij Samuel achterlaat vertrekt hij halsoverkop naar Londen met het doel het kind terug te brengen naar haar moeder en zijn  mooie leventje weer op te pakken, maar zonder succes.  Vader en dochter vestigen zich in Londen, waar Samuel als stuntman gaat werken en een liefdevolle, onconventionele vader voor Gloria is. Acht jaar lang zijn hij en Gloria een onafscheidelijk duo. Maar dan duikt de moeder van Gloria opnieuw op en wil ze haar dochter terug…. . .

 

 

 

De Zevende Hemel

Regisseur:Job Godsschalk

Nederland, 2016

Drama/Muziek

met o.a: Huub Stapel,            Henriëtte TolThomas Acda, Tjsitske Reidinga

 

Als Maria Rossi (Henriëtte Tol) ontdekt dat ze doodziek is, wil ze haar man Max (Huub Stapel) en haar kinderen met partners voor een laatste keer harmonieus om zich heen hebben. Oude ruzies, relatieproblemen en het jubileum van het Italiaanse familierestaurant staan haar laatste wens in de weg…

De Zevende Hemel is een muzikale ode aan liefde en familie van topregisseur Job Gosschalk.  Met liedjes van o.a. Nick & Simon, Boudewijn de Groot en Doe Maar. Met als acteurs een Nederlandse sterrencast.

 

 

 

 

Tonio

Regie: Paula v/d Oest

Genre: Drama

NL, 2016

 

Naar het boek A.F.Th van der Heijden. Zijn zoon Tonio wordt in 2010 door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders, die hun enige kind op de IC zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die door alles om hen heen en in hen zelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen leven ineen neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomt.

 

A United Kingdom

regisseur Amma Asante

Groot-Brittanie, 2016

met: Rosamund PikeDavid Oyelowo

 

 

 

A United Kingdom vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van de liefde tussen SeretseKhama, prins van Botswana, en Ruth Williams (Rosamund Pike), een Londense kantoorbediende. Zij ontmoeten elkaar in 1947, vlak na de Tweede Wereldoorlog en vallen meteen voor elkaar. Hun liefde stuit echter op veel verzet – van familie, maar ook van de Britse en Zuid-Afrikaanse regering. De apartheid is kort geleden ingevoerd en het idee dat een bi-raciaal echtpaar een buurland van Zuid-Afrika zou gaan besturen is ondenkbaar. Ondanks alle diplomatieke druk weigeren Seretse en Ruth uit elkaar te gaan. Een verhaal dat hun land voor eeuwig veranderde.

 

LION

Regie: Gareth Davis

Australië/Verenigde Staten/Groot-Brittannië, 2016

Genre: Drama

met Nicole Kidman, Dev Patel(Slumdog Millionaire) en Rooney Mara

 

 

LION is de indrukwekkende verfilming van “Mijn lange weg naar huis”en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Op een klein station in India is de vijfjarige Saroo zijn broer kwijtgeraakt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken, maar de trein voert hem duizenden kilometers door India; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Op zijn 30ste gaat Saroo op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.

Een spannende en meeslepende film

 

Jackie

Regie: Pablo Larraín

VS, 2016

Cast: Natalie Portman (Jackie Kennedy), Billy Crudup (journalist),

Door de ogen van Jackie Kennedy (Natalie Portman) zien we een weergave van de dagen na de moord op haar man, John F. Kennedy, die niemand onberoerd zal laten. De rode draad zijn de gesprekken die ze heeft met een journalist en de spanning tussen haar imago en haar privéleven. Door te vertellen en haar eigen verhaal te verweven met legendes als het verhaal van Camelot probeert ze de gebeurtenis een plek te geven. Het spel van Portman maakt diepe indruk, net als de prachtige cinematografie. Maar de film roept ook belangrijke vragen op. Wat bepaalt eigenlijk het imago van een First Lady? Het politieke apparaat, of het publieke oog? Is er nog ruimte voor eigen regie?

 

 

 

L avenir

Regie: Mia Hansen-Løve |

Frankrijk, 2016

Cast: Isabelle Huppert(Nathalie Chezeaux), Roman Kolinka (Fabien),

 

 

Dit veelgeprezen Franse drama portretteert de zoektocht van filosofiedocente Nathalie (Isabelle Huppert) naar een nieuwe manier van leven. Op de middelbare school waar ze werkt, brengt Nathalie het plezier in het denken met veel liefde over. Ze verdeelt haar tijd tussen haar man en kinderen, haar veeleisende moeder en oud-studenten. Wanneer Nathalie erachter komt dat haar man vreemdgaat, verandert dit alles. Geconfronteerd met een hernieuwde vrijheid ziet ze zich genoodzaakt haar leven om te gooien. Ze onderzoekt haar eigen burgerlijke leven en haar rol als vrouw en gaat op zoek naar geluk en plezier.

 

 

Sami blood

Regie: Amanda Kernell

Zweden?Noorwegen?Denemarken

2016

Het indrukwekkende Zweedse drama Sami Blood vertelt het verhaal van Sámi-kinderen. Zij werden in de jaren ’30 gedwongen weggehaald bij hun families, om in kostscholen te worden omgeschoold tot ‘normale’ Zweden. We volgen de 14-jarige Elle Marja, nieuwsgierig en enthousiast, die in eerste instantie uitblinkt in haar nieuwe omgeving. Wanneer Elle Marja zich realiseert dat de Sámi als minderwaardig worden gezien, neemt ze een rigoureus besluit waar ze niet meer op terug kan komen.

 

Toni Erdman

Regie Maren Ade

Duitsland/Oostenrijk

Cast: Peter Simonischek(Winfried Conradi/Toni Erdmann), Sandra Hüller (Ines Conradi)

2016

In deze tragikomedie wordt een lastige vader-dochterrelatie tot het uiterste getest. Ines is een gehaaide consultant voor een oliemaatschappij, die haar leven compleet op orde heeft. Wanneer haar vader plotseling voor de deur staat, is ze hier niet echt blij mee. Haar vader merkt dat ze niet echt gelukkig is, maar het lukt hem niet om tot haar door te dringen. Hij besluit alles uit de kast te halen om zijn dochter weer plezier te laten beleven. Hiervoor brengt hij alter ego Toni Erdmann in het spel. Vervolgens is alles mogelijk en wisselen (ongemakkelijke) hilariteit en melancholie elkaar moeiteloos af. Toni Erdmannwas met vijf prijzen de grote winnaar op de European Film Awards.

 

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.