Sonnega/Oldetrijne in (paas-)vuur en -vlam

 Sonnega / Oldetrijne – Op diverse plaatsen in de gemeente worden dit weekend paasvuren ontstoken. Zo ook op tweede paasdag aan de Sonnegaweg in Sonnega, waar veel inwoners de vuurzee kwamen gadeslaan en zich lekker konden warmen. Het paasvuur zou op eerste paasdag ontstoken worden, maar er was een verkeerwindrichting. Deze traditionele activiteit werd georganiseerd door Plaatselijk Belang Sonnega/Oldetrijne.

Controle

Om te voorkomen dat ook geverfd hout, banden, biezen en dergelijke worden gestort, is in overleg met Plaatselijk Belang besloten het storten beter te regelen. Dat kon onder toezicht op bepaalde tijdstippen. Dit is ook een voorwaarde die in de vergunning is opgenomen. De politie kwam ook nog even langs om te controleren.

Goede doel

De kosten van het storten waren 5 euro per kar en de opbrengst van totaal ruim 200 euro wordt gedoneerd aan een nader te bepalen in de beide dorpen. Bij het in brand steken wordt rekening gehouden met de windrichting, zodat de omwonenden geen last van vuur of rook kregen. Er was veel belangstelling voor deze traditie.

Betekenis paasvuur

De voorchristelijke of heidense betekenis van paasvuren was het beëindigen van de winter, waarbij het vuur bedoeld was om de donkere dagen voorgoed te verdrijven. Een andere verklaring is dat met het vuur voorspoed voor het komende groeiseizoen gevraagd wordt. Christelijke verklaringen voor het paasvuur geven als reden het betuigen van dankbaarheid voor de opstanding van Jezus en de overwinning op de dood.

 

 

(Foto: Lenus van der Broek)

 

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.