Optocht Palmpasen in Elsloo

Elsloo -Traditiegetrouw wordt op Palmzondag, de laatste zondag van de vastenperiode en de zondag voor Pasen, de palmpaasoptocht in Elsloo niet uit het oog verloren. De palmpaas herinnert aan de oude feesten die vroeger werden gehouden, omdat men blij was dat de winter voorbij was en de natuur weer ging leven. Later werd de palmpaasoptocht verbonden met de intocht van Christus in Jeruzalem op Palmzondag. Met een strak blauwe lucht en heerlijke temperaturen kreeg waren de weergoden dit keer de organisatie ter wille en trok de optocht een flink aantal deelnemers. Met een 35-tal kinderen was de opkomst groter dan de jaren daarvoor en daar was de organisatie maar wat content mee. belangstelling.

Om klokslag elf uur ging men vervolgens van start met een optocht waarbij de versierde palmpaasstokken achter de groep muzikanten van de muziekvereniging Concordia Elsloo door de dorpskern van Elsloo werd rondgedragen. Vertrekpunt was het Karkehuus achter de dorpskerk waar de kinderen vanaf tien uur de meegenomen paasstok met buxestakjes en lekkernijen mochten versieren. Organisatoren en ouders ondersteunden daarbij. Toen het tijdstip daar was, maakte de jeugd eerst nog een rondgang door de kerk om de bezoekers van de kerkdienst ook mee te laten genieten van al het fraais dat men daarvoor in een tijdsbestek van driekwartier had gemaakt. Door het kerkbestuur werd tot slot nog een brooshaantje op de palmpaas gestoken.

De optocht kreeg wellicht door het mooie weer ook vanuit de dorpsbevolking flinke belangstelling toen dit mooie folkloristische gebeuren door de straten trok en men uit de huizen kwam om de optocht te bekijken en foto’s te maken.

(Foto: Hendrik Betten)

 

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.