Molen de Gooijer viert 100 jarig bestaan

Wolvega – Molen De Gooijer vierde op 8 september een feestje. De molen staat dit jaar precies 100 jaar op de huidige locatie, maar heeft een veel langere geschiedenis en meerdere gedaanteverwisselingen achter de rug. Het 100-jarig bestaan werd op monumentendag bij de molen gevierd met excursies door het natuurgebied, een vaartocht over de Linde naar de eerste locatie van De Gooijer, kinderen kunnen visjes determineren en in de molen is een fototentoonstelling. De bezoekers werden welkom geheten door Henk de Vries, directeur It Fryske Gea. Hierna presenteerde Geert Lantinga de brochure ‘Het verhaal van De Gooijer’. Vervolgens kregen de kinderen, winnaars van de tekenwedstrijd, hun prijs en mogen binnenkort optreden als hulpmolenaar. Tot slot tapte Henk de Vries het eerste ‘Lendewater’.

De huidige poldermolen De Gooijer in de Lindevallei (nabij Wolvega) werd in 1775 als poldermolen gebouwd om de toen in volle vervening zijnde Nijkspolder op peil te houden. Het was een van zeven poldermolens aan De Lende (achter Blesdijke) die ervoor moesten zorgen dat de verveenders goed en hoogwatervrij hun werk konden doen.

Die taak hield de molen ruim 60 jaar vol. Door het afnemen van de vervening werden in 1834 twee van de drie molens in de veenderij van de familie Veenstra te koop aangeboden. De toen nog naamloze molen De Gooijer werd in zijn geheel afgebroken en verkocht aan een molenaar in Noordwolde.

De afgebroken poldermolen is in Noordwolde door de molenmakers in 1835 omgebouwd tot een volwaardige korenmolen. De molen kreeg ook een naam, namelijk: De molen van Menger. Ongeveer 80 jaar heeft de molen in Noordwolde dienst gedaan als korenmolen, de tweede in het dorp, om de plaatselijke bevolking van meelproducten te voorzien.

(Foto: Lenus van der Broek)

0

Graeg vernemen we jow reaksie. In et veuren daank

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.