Meet the fountains in het Vlechtmuseum

Noordwolde – Bijna een jaar gelden sloot het museum het Culturele hoofdstadjaar af met een tweedaags symposium. Dit jaar gaat het museum mee op reis met de Legacy van LF18. Tot 15 februari is er in het museum een bijzondere tentoonstelling rondom de 11 fonteinen. Zo zijn de fonteinenkunstwerken nog niett gezien.
In opdracht van 11fountains fotografeerden Erik en Petra Hesmerg de fonteinen zoals ze spetteren en bruisen in iedere stad. Dokkum is gefotografeerd door Jacob van Essen. De Friese fotografen Heleen Haijtema en Tryntsje Nauta maakten per fontein een poëtische vertaling. Met elf autonome beelden brengen ze een hommage aan de fonteinen. Ieder beeld is een vrije interpretatie waarbij ze geput hebben uit de historie van de stad en het gedachtegoed van de kunstenaar. Deze fotoserie in combinatie met foto’s en teksten over de 11fountains verleiden je als bezoeker tot nadenken.
Erik en Petra Hesmerg zijn gespecialiseerd in en gepassioneerd over het maken van foto’s van driedimensionale objecten. Jacob van Essen werkt vanuit Fotobureau Hoge Noorden als vakfotograaf. Heleen Haijtema & Tryntsje Nauta zijn een gelegenheidsduo sinds het prille begin van LF2018. In 2013 maakten zij een eerste fotoserie voor de Finale Selectie Culturele Hoofdstad van Europa 2018; het bidbook. Deze fotoserie voor 11fountains is na vijf jaar de laatste gezamenlijke serie onder de vlag van LF2018.
Speciaal voor deze tentoonstelling in Noordwolde sloegen het museum en de Legacy de handen ineen. De beelden worden omlijst door prachtig vlechtwerk allen gemaakt in en rondom Noordwolde. Het ambacht staat centraal. Alle fonteinen zijn op ambachtelijke wijze ontstaan en vanuit de plek waar de fontein zich inmiddels bevind. Noordwolde laat op deze manier zien hoe zij zich verbind aan de Legacy van LF18 en hoe wij tezamen het vlechtambacht ook op provinciaal niveau onder de aandacht willen brengen.


(Foto: Lenus van der Broek)

0

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.