Kans dat Amerikaanse windmotor in Nijetrijne afgebouwd wordt

Munnekeburen – De kans bestaat dat de Amerikaanse windmotor aan de Veendijk in Munnekeburen verder wordt afgebouwd. De eigenaren Rolf en Lia van der Mark hebben de door hen gedeeltelijk gerestaureerde windmotor te koop. Er is een serieuze koper die eerst overleg wil hebben met de gemeente.

“Het vervelende is nu dat de jeugd daar soms verblijft en vernielingen aanbrengt, zoals het ingooien van de raampjes en het forceren van de deur en een werkbankje is gestolen”, aldus Lia van der Mark.

Het ‘dak’ is er destijds door de familie Van der Mark opgezet om een soort stimulans te zijn om de toren en eventueel de molen er weer op te zetten. Het is het begin van de toren en er kan zo verder worden gebouwd.  Alle windbladen, op een na, liggen in opslag. Om gezondheidsredenen kunnen zij de molen zelf niet meer afbouwen. De ‘ijzeren reus’ werd in werking gesteld in 1921 en functioneerde tot 1964. Daarna raakte de windmotor in verval en waaide later zelfs om.

Rolf van der Mark is voorzitter van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Zij wonen in een Groninger zeetjalk (VIOD) een historisch zeilend vrachtschip in Leeuwarden. Het echtpaar was voorheen eigenaar van de molen De Rietvink nabij de Scheenesluis in Nijetrijne. In augustus 2018 is De Rietvink met theetuin overgenomen door Tanja en David Goede.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.