Heide in het gebied Blesdijkerheide in volle bloei

Blesdijke – De heide in het gebied Blesdijkerheide van Staatsbosbeheer staat in volle bloei en de moeite waard om daar een wandeling te maken. De heidebloei doet zijn naam aan in dit gebied.

Bij de naam Blesdijkerheide verwacht je een open vlakte met veel heide. Helaas is daar niet veel meer van over. Ooit was de Blesdijkerheide een groot heidegebied dat zich uitstrekte van De Blesse tot aan Paasloo. De boeren uit Steenwijkerwold lieten hier hun schapen grazen onder de hoede van een herder. Een naam als de Schapendrift bij Basse herinnert nog aan de tijd dat de schapen naar dit gebied werden gedreven. Dat is verleden tijd. Na het stichten van de kolonie Willemsoord werden grote delen van de zogenaamde woeste grond ontgonnen en veranderd in landbouwgebied. Een kleine rest werd ongemoeid gelaten of ingeplant met naaldbomen voor de houtproductie. Staatsbosbeheer en vrijwilligers gaan jaarlijks de opslag van boompjes en struiken in het heidegebied verwijderen.

Het gebied wordt in twee delen gesplitst door de Friese Veldweg, de weg waaraan zich de parkeerplaats bevindt. Vanaf de bank bij de kruising van bospaden is uitzicht op het laatste restantje open heide aan de oostelijke zijde van het gebied. De vergrassing is hier zo ver voortgeschreden dat er dicht bij de bank geen heidestruiken meer te zien zijn. Aan de westzijde van deze weg is nog wat meer heide te vinden. Elders in Weststellingwerf vind je nog wat stukjes heide in Oldeholtpade en Noordwolde.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.