Heide in gebied Blesdijkerheide bijna uitgebloeid

Blesdijke – De heide in het gebied Blesdijkerheide van Staatsbosbeheer is bijna uitgebloeid, maar nog de moeite waard om daar een wandeling te maken.

Bij de naam Blesdijkerheide verwacht je een open vlakte met veel heide. Helaas is daarvan niet veel meer over. Ooit was de Blesdijkerheide een groot heidegebied dat zich uitstrekte van De Blesse tot aan Paasloo. De boeren uit Steenwijkerwold lieten hier hun schapen grazen onder de hoede van een herder. Een naam als de Schapendrift bij Basse herinnert nog aan de tijd dat de schapen naar dit gebied werden gedreven. Dat is ver verleden tijd. Na het stichten van de kolonie Willemsoord werden grote delen van de zogenaamde woeste grond ontgonnen en veranderd in landbouwgebied. Een kleine rest werd ongemoeid gelaten of ingeplant met naaldbomen voor de houtproductie. Staatsbosbeheer en vrijwilligers gaan jaarlijks de opslag van boompjes en struiken in het heidegebied verwijderen.
Het gebied wordt in twee delen gesplitst door de Friese Veldweg, de weg waaraan zich de parkeerplaats bevindt. Vanaf de bank bij de kruising van bospaden is uitzicht op het laatste restantje open heide aan de oostelijke zijde van het gebied. De vergrassing is hier zo ver voortgeschreden dat we dicht bij de bank geen heidestruiken meer zien. Aan de westzijde van deze weg is nog wat meer heide te vinden.

Elders in de gemeente vind je nog wat stukjes heide in Oldeholtpade en Noordwolde.

(Foto: Lenus van der Broek)

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.