Gemeente deelt ook de zorg van boeren

Oldelamer – Tijdens de eerste LTO ledenvergadering van dit seizoen in het dorpshuis ’t Griffioentje in Oldelamer bleken de zorgen en de verwarring over de stikstofproblematiek groot. Eén dag voor de grote boerenprotestdag in Bilthoven en Den Haag probeerde Rick Hoksbergen strategisch adviseur bij Alfa Accountants, de huidige stand van zaken te verduidelijken voor de 42 aanwezige boeren. “Het is voor mij de moeilijkste avond ooit, de chaos is compleet en ik weet op het moment ook niet wat wijsheid is”, aldus Hoksbergen.

Hoksbergen was door de LTO Noord afdeling Weststellingwerf uitgenodigd om zijn visie op de agrarische toekomst te delen met de leden. Stikstofuitstoot en de maatregelen die overheid en provincie aan de veehouders willen opleggen, beheersten de gemoederen en kwamen eerst ter sprake. Met de vrijwillige opkoop van bedrijven rondom Natura 2000 kunnen de meeste boeren desnoods wel leven. De maatregelen van de provincies dreigen echter nog veel verder te gaan. Ruimte in de vergunning én de capaciteit in de stal die op 4 oktober (nog) niet werd benut, wil men met één pennenstreek van alle boeren afnemen. Dit terwijl de hypotheek vaak gebaseerd is op een volledig bezette stal. Boeren komen zo ‘op slot’ te zitten en zien geen financiële ruimte om technische maatregelen te treffen die uitstoot tegen gaan. Daar is de natuur ook niet bij gebaat, was de conclusie van Hoksbergen. Hij zette ook kanttekeningen bij de Nederlandse werkwijze bij het aanwijzen van Natura 2000 gebieden rond 1994. Wilde Europa destijds bijvoorbeeld alleen de woelmuis in een gebied beschermen, dan voegden de Nederlandse overheden daar nog wat extra plantjes aan toe. Daarmee werd de basis gelegd voor veel van de huidige beperkingen.

 Hoksbergen hield de boeren voor dat iedere ondernemer zijn eigen uitdaging had voor de toekomst. Welke melkstroom wil je produceren, gangbare melk, weidemelk, vlogmelk, Beter leven of On the way to planet proof? Voor welke markt wil je dat doen, lokale, binnenlandse, Europese of wereldmarkt? Advies van Hoksbergen was bovenal: “Ga aan de slag met waar je grip op hebt!”

 LTO voorzitter Hans Hoekstra sprak van roerige tijden voor de landbouwsector. Het ene besluit buitelt over het andere en wanneer doe je het goed? Het bestuur volgt de ontwikkelingen op de voet. Bestuurs-/ gezinsleden doen mee aan de actiedag, het debat in de Provinciale Staten wordt bezocht en er vindt een gesprek plaats met landbouwwethouder Jack Jongebloed. Daaruit is inmiddels gebleken dat de wethouder de zorg van de boeren deelt en gezamenlijk op wil trekken waar dat mogelijk is.

 

(Foto: Lenus van der Broek)

 

0

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.