Expositie over Stellingwerver kunstenaar Dirk Kerst Koopmans

Nijetrijne – In het kader van de Culturele Hoofdstad van Europa organiseerde de Werkgroep ‘Bekiek et Mar’ een driedaags evenement rond Dirk Kerst Koopmans, de schilder van de Scheene.

Dirk Kerst Koopmans

De Stellingwerver kunstenaar overleed 20 jaar geleden in Balk. Koopmans zag in 1906 in Oldelamer het levenslicht. Hij ontwikkelde zich al snel tot schilder, illustrator, graficus en publicist. Na zijn emigratie in 1928 naar Argentinië had hij al in 1931 een succesvolle tentoonstelling in Buenos Aires. Bij terugkomst in 1932 in Nederland vestigde hij zich aan de Scheene, een riviertje in het natuurgebied De Rottige Meente. Daar legde hij het leven van alle dag vast in zwart-wit tekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen en in prentkunst. Hij richtte er in een tweede ‘tente’ een klein veenderijmuseum in. Koopmans schreef ook graag over het gebied; zelfs enkele gedichten. Zijn korte roman ‘Wiend in et riet’ uit 1966 is het bekendst geworden. In 1943 verhuisde Koopmans naar Oudemirdum en in 1958 naar Balk. Daar bleef hij wonen tot aan zijn dood in 1998.

Driedaagse evenement

Het driedaagse evenement begon op 29 juni met een filmavond in Hotel Restaurant Lunia in Oldeberkoop. Hier werden enkele films over Koopmans vertoond. Op 6 juli was er een symposium bij de Stichting Nobilis in Fochteloo.

Expositie geopend, waarna wandeling

Afgelopen vrijdagavond 13 juli werd de driedaagse afgesloten met de opening van de expositie van werken van deze kunstenaar door Pieter Jonker. Hierna was er een wandeling door het Natuurpark Rottige Meente en langs De Scheene, waar Dirk Kerst Koopmans heeft gewoond. Onderweg vertelde Kart Berkenbosch prachtige verhalen over de Rottige Meente. Ook was er een bezoekje bij het huisje van de familie Henk Zondag aan de Scheen, wiens vader huisarts was in Scherpenzeel en vriend van Koopmans. De expositie in de Tentepolle van Staatsbosbeheer is bedoeld als side-programma van Opera Spanga. Namens de gemeente was wethouder Roelof Theun Hoen aanwezig.

(Foto: Lenus van der Broek)

2

Graeg vernemen we jow reaksie. In et veuren daank

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.