Eerste oversteekplaats Elfwegentocht in Wolvega

Wolvega – Op 8, 9 en 10 oktober was Urgenda te gast in Friesland. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren  De deelnemers kunnen de hele fietstocht meerijden of twee dagen, een dag of een dagdeel.

Op weg naar de Dag van de Duurzaamheid fietst Urgenda door Friesland, langs allerlei koplopers. Vele koplopers zijn ook ‘freonen’ (vrienden) die werken aan een fossielvrij Friesland. Zij fietsen ook als opmaat naar de Elfwegentocht in 2018: de eerste twee weken van juli reist Friesland fossielvrij, dus zonder een druppel benzine. Fietsen hoort daarbij. En deze fietstocht wordt beschikbaar gesteld aan iedereen die ook in 2018, in het kader van Friesland Culturele Hoofdstad van Europa, langs bijzondere Friese initiatieven wil fietsen.

Officiële markering van 1e overstapplek Elfwegentocht in Wolvega

Voor de Elfwegentocht wordt een overstapplek gecreëerd in samenwerking met Rijkswaterstaat zodat vanaf daar alle reizigers kunnen overstappen op trein, elektrische bus boot, elektrische fiets, elektrische auto of groen gas auto. Zwaarder vervoer kanvanaf hier verder op ‘blauwe diesel’.

Linde College met zonnepanelen

Locatie beheerder Kees Heida van het Linde College vertelde over de verduurzaming van zijn gebouw. Het Linde College met 1350 leerlingen is een VMBO school die al jaren bezig is om het gebouw te verduurzamen. Het begon met LED-verlichting. Samen met het schoolbestuur OVO Zaanstad heeft de stichting SVO Wolvega/Steenwijk een Europese aanbesteding gedaan om tegelijkertijd op 6 middelbare scholen (in Wolvega,Steenwijk en Zaandam)

circa 5000 zonnepanelen te leggen. Een mooi voorbeeld van de schooldakrevolutie. Een leerling van de technasium opleiding vertelde over de

zonnebootrace.

Vervolgens bezocht het gezelschap op dinsdag in Weststellingwerf het energieneutraal huis van Gertrud van Leeuwen in Sonnega, de boerderij van de familie Reuvekamp in Sonnega, waar warmte wordt teruggewonnen uit melk en Home Center Wolvega met 15.000 zonnepanelen op het dak en vele laadpunten voor auto’s en fietsen.

 

(Foto: Lenus van der Broek).

 

0

Graeg vernemen we jow reaksie. In et veuren daank

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.