Driedaags evenement rond de schilder van de Scheene, Dirk Kerst Koopmans

In het kader van de Culturele Hoofdstad van Europa organiseert de Werkgroep ‘Bekiek et Mar’ een driedaags evenement rond Dirk Kerst Koopmans, de schilder van de Scheene.  Deze internationaal bekende en erkende Stellingwerver kunstenaar overleed 20 jaar geleden in Balk. Koopmans zag in 1906 in Oldelamer het levenslicht. Hij ontwikkelde zich al snel tot schilder, illustrator, graficus en publicist. Na zijn emigratie in 1928 naar Argentinië had hij al in 1931 een succesvolle tentoonstelling in Buenos Aires. Bij terugkomst in 1932 in Nederland vestigde hij zich aan de Scheene, een riviertje in het natuurgebied De Rottige Meente. Daar legde hij het leven van alle dag vast in prachtige zwart-wit tekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen en in prentkunst. Hij richtte er in een tweede ‘tente’ een klein veenderijmuseum in. Koopmans schreef ook graag over het gebied; zelfs enkele gedichten. Zijn korte roman ‘Wiend in et riet’ uit 1966 is het bekendst geworden. In 1943 verhuisde DKK naar Oudemirdum en in 1958 naar Balk. Daar bleef hij wonen tot aan zijn dood in 1998.
Het driedaagse evenement begint op 29 juni met een filmavond in Hotel Restaurant Lunia in Oldeberkoop. Hier zullen enkele films over DKK vertoond worden.

Op 6 juli is er een symposium bij Stichting Nobilis in Fochteloo en op 13 juli wordt de driedaagse afgesloten met een wandeling langs De Scheene. Deze wandeling start om 19.30 uur in De Tentepolle in Nijetrijne. Daar is op dat moment ook een expositie van DKK, bedoeld als side-programma van Opera Spanga.

De andere programmaonderdelen starten om 20.00 uur. De kosten van de driedaagse zijn € 5,– per onderdeel. Gezien de naar verwachting grote belangstelling is tijdige aanmelding noodzakelijk. Dit kan via info@bekieketmar.nl.

 

1

Graeg vernemen we jow reaksie. In et veuren daank

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.