Bijzondere randprogramma Opera Spanga

Spanga – Op zaterdag en zondag stond een bijzondere randprogrammering van Opera Spanga gepland, Ontwakend Landschap. Voor tweeëntwintig bezoekers van de opera werd de voorstelling omlijst met een magische expeditie van zonsondergang tot en met zonsopgang in het omringende landschap. De gasten begonnen met een diner verzorgd door de kok van de Dutch Food School uit Luttelgeest in samenwerking met Slow Food Youth Network. Dit vond plaats in de natuurtuin van Bernd Beersma in Spanga, tevens eigenaar van de Kleine Beerbrouwerij.

Het diner bestond uit allerlei lokale en verantwoorde ingrediënten en werd afgesloten met een voordracht van kunstenaar O.C. Hooymeijer uit Spanga, bedenker van de Vogelhut voor Niet Bestaande Vogels.

Na een korte wandeling kon men genieten van Verdi’s meesterwerk Aïda. Terwijl de maan de hemel verlichtte, wandelde de groep na de opera naar een speciaal voor hen ingericht kampement op een prachtige plek in het landschap. Onder het genot van een lokaal drankje kon men nog even nagenieten van de opera, om vervolgens het tentje op te zoeken en in slaap te vallen met de geluiden van de natuur.

Bij zonsopkomst werd men gewekt door een uniek schouwspel. Uit het riet verscheen een danseres, die een ode aan de grote vuurvlinder danste. Een vlinder die zeer zeldzaam is, en nog maar op een paar plekken voorkomt, waaronder in de Rottige Meenthe. Zij werd begeleid door harpspeelster Mona Moog.

Na het schouwspel werd de groep opgehaald door een gids van Staatsbosheer. Deze bracht hen naar een nabijgelegen water waar een turfpraam met varend gids van Staatsbosbeheer de mensen meenam de Rottige Meenthe in. Tijdens de expeditie werd van alles geleerd over het ontstaan van het natuurgebied, de geschiedenis van veenwerkers en rietsnijders en de dieren en planten die in het gebied voorkomen, zoals de visotter, de grote vuurvlinder en waterzuring.

Onderweg werd het ontbijt aan boord gebracht, wederom bestaande uit verantwoorde, lokale producten.  Men kon het landschap met alle zintuigen beleven. Ontwakend Landschap werd geproduceerd door Stichting Pier21 in samenwerking met het burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide en Slow Food Youth Network.

 

 

 

(Foto: Lenus van der Broek)

0

Graeg vernemen we jow reaksie. In et veuren daank

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.