6 mei: Jong talent Requiem Mozart

Op zaterdag 6 mei 2017 om 20.00u klinkt het indrukwekkende Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart in de Bonifatiuskerk van Oldeberkoop. Dit wordt uitgevoerd door een groot koor met orkest van het Groninger Prins Claus Conservatorium; dirigent is Louis Buskens. De sfeervolle middeleeuwse kerk zal daarmee niet alleen vol klank zijn maar ook vol jong, enthousiast, Noordelijk talent.

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) wordt als één van de belangrijkste componisten gezien en zijn werk had veel invloed op zijn latere collega’s, zoals Beethoven en Brahms. Mozart startte zijn carrière als het wonderkind, dat zowel prachtig piano speelde als al vroeg begon te componeren. Met zijn vader Leopold en eveneens muzikale zusje maakte hij van zijn zesde tot tiende jaar een rondreis door Europa waarbij hij onderweg optrad en componeerde. Daarbij heeft hij in 1766 tijdens verblijf in Den Haag variaties op het Wilhelmus gemaakt. Van de vele werken die Mozart naliet, zoals opera´s, strijkkwartetten, pianosonates, is zijn Requiem één van de beroemdste. Voor dit Requiem kreeg Mozart een geheime opdracht van een anonieme man. Later zou zijn gebleken dat deze opdracht in feite kwam van een graaf, die de gewoonte had composities over te schrijven en als zijn eigen werk uit te geven.

Een requiem is een dodenmis en deze mis was bedoeld voor de overleden echtgenote van de graaf. Mozart stelde de opdracht uit, omdat hij eerst de opera Die Zauberflöte wilde afmaken. Hij was al ziek toen hij aan het Requiem begon. Een Weense musicus, Süszmayr, die Mozart wel vaker hielp bij diens composities, kreeg instructies hoe hij bepaalde delen moest afmaken. Het Requiem werd het laatste werk van Mozart. In de bekende film over Mozart, “Amadeus” , vormt het Requiem de ontroerende muziek aan het schokkende slot.

Nadere informatie en kaartverkoop via www.muziekopstapel.nl  

Graeg vernemen we jow reaksie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.